Caius Forsberg |
Useat maailman maat, kuten myös Suomi, ovat laatineet kansalaisilleen fyysisen aktiivisuuden suositukset. Fyysisen aktiivisuuden suositus ottaa kantaa liikunnan määrän, laadun ja toteuttamistapojen lisäksi myös liikkumattomuuteen sekä istumisen, ravinnon ja unen määrään. Pitkiä ja yhtämittaisia, yli kaksi tuntia kestäviä istumisjaksoja tulee välttää vapaa-ajan lisäksi myös koulussa ja työssä.
Useissa tutkimuksissa on todettu, että istuva elämäntapa heikentää aineenvaihduntaa ja lisää sairauksia. Istuminen kasvattaa esimerkiksi metabolisen oireyhtymän, sydän- ja verisuonisairauksien sekä kakkostyypin diabeteksen riskiä. Istuessa ruumiin energiankulutus on lähes lepotilassa. Heti kun nousee seisomaan, kulutus kasvaa 13 prosenttia ja jalkojen heiluttelu vielä kaksinkertaistaa energiankulutuksen lepotilaan verrattuna. Jatkuva istuminen on terveysriski riippumatta ihmisen muusta fyysisestä aktiivisuudesta tai painoindeksistä.
Uusi kaupunkistrategia korostaa Jyväskylän olevan rohkeasti aikaansa edellä. Jyväskylän profiloituminen liikuntakaupungiksi on meille suuri vahvuus, jonka tulee näkyä myös käytännössä.
Luottamuselinten kokoukset kestävät useita tunteja eikä jaloittelutaukoja juurikaan pidetä. Jyväskylän kaupungin luottamushenkilöiden tulisi omalla esimerkillään olla osa liikkuvaa ja aktiivista Jyväskylää. Myös luottamustyön mielekkyys, luottamushenkilöiden vireystila ja jopa työn laatu paranevat kun kokouksissa pidetään riittävän usein lyhyitä jaloittelutaukoja.
Esitämme, että Jyväskylän kaupunkiorganisaation kaikissa luottamuselimissä siirrytään käytäntöön, jonka mukaan kokouksissa ja seminaareissa pidetään esim. pieni jaloittelutauko noin tunnin välein.
15.6.2015
Caius Forsberg (kok.) Kaisa Peltonen (vihr.)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti