tiistai 10. toukokuuta 2016

Älä epäröi - sinäkin voit olla kuntavaaliehdokas!

Hyvät ystävät.

Mättääkö energia-asiat ja vesikin kulkee väärään suuntaan putkessa? Yrittäjille pitää löytyä enemmän ja sopivampia tiloja. Ja voiko tuo lähellä oleva päiväkoti joustaa enemmän minun tarpeiden mukaan?

Onko sinulla tunne, että kukaan ei näitä asioita puolusta, mutta sinulla olla siihen halua ja kykyä? Oletko miettinyt, että juuri sinulla olisi annettavaa juuri tiettyyn Jyväskylän kaupungin lautakuntaan tai jaokseen, mutta et tiedä, miten sinne pääsisit.

Lue tämä kysymys-vastaus -paletti, niin tiedät!

Kunnalliset luottamuspaikat lähtevät jakoon taas vuoden päästä. Ja ainoa tapa päästä mukaan, on lähtemällä kuntavaaleihin ehdokkaaksi ja sitä kautta tulla valituksi erilaisille luottamuspaikoille.

Voinko päästä lautakuntaan, vaikka en ole ehdolla?

Et voi ainakaan kokoomuksen mandaatilla. Luottamuspaikat jaetaan vaaleissa ehdolla olleiden kesken. Ja on myös demokratian kannalta tärkeää, että luottamushenkilöinä olevilla ihmisillä on kuntalaisten luottamus. Luottamusta taas ei voi saada muuta kautta kuin vaaleilla.

Miksi ehdokkaita haetaan jo nyt? Vaaleihin on vielä lähes vuosi!

Vaalit voitetaan tai hävitään ehdokasasettelulla. Yksikään ehdokas ei kelpaa jokaiselle äänestäjille. Siksi ehdokkaina tulee olla monipuolinen ja edustava joukko kuntalaisia. Listan kerääminen kannattaa tehdä huolella ja siksi työ on aloitettu jo kuukausia sitten.

Omat ajatukset ja teemat prosessoituvat vähitellen ja olet uskottavampi ehdokas, kun tiedät mistä puhut. On mahdollista jo vuoden aikana aktivoitua esimerkiksi omiin teemoihin sopivilla lehtikirjoitteluilla tai sosiaalisessa mediassa ja samalla saat vastakaikua omille ajatuksillesi. Samalla jää tarpeeksi aikaa vakuuttaa lähipiiri ja potentiaaliset äänestäjät siitä, että on uskottava ja sopiva ehdokas.

Kunnallisjärjestöllä on mahdollisuus rakentaa uskottava ja pitkäjänteinen kampanja, kun tiedämme ajoissa ehdokkaat ja heidän profiilinsa. Myös on mahdollista järjestää vuoden varrelle ehdokkaille räätälöityjä koulutuksia, kunhan ensin tiedämme, ketkä ovat meidän ehdokkaat.

Voinko minä lähteä ehdokkaaksi, vaikka työkaveri / hyvä ystävä / naapuri on jo ehdokkaana? Entä olenko minä sopiva ehdokkaaksi?

Kyllä ehdokkuus on täysin mahdollista vaikka lähipiiristä on muitakin ehdolla. Sen takia ei kannata pitää luottamuspaikkoja vain haaveena.

On mahdollista erottua siitä työkaverista / ystävästä / naapurista. Jokaisen ehdokkaaksi suunnittelevan kannattaa tehdä itsestään SWOT-analyysi. Mitkä ovat minun vahvuudet ehdokkaana? Mitkä ovat heikot kohdat? Mitä voisin parantaa? Mikä on minun potentiaali? Voimme käydä sen läpi vaikka yhdessä, jos olet epävarma ehdokkuudestasi. Voit jopa yllättyä, miten paljon sinulta löytyy vahvuuksia.

Ei kannata jäädä yksin tätä asiaa miettimään!

Pitääkö minun osata ulkoa Kokoomuksen aatteet ja sloganit?

No ei tarvitse! Tärkeintä on, että osaat kertoa oman mielipiteesi ja perustella sen myös muille.

Kokoomus on yleispuolue ja kooste erilaisista ihmisistä, joita yhdistää samankaltainen ajattelumaailma. Kokoomus ei aja vain määrätyn väestöryhmän asioita, vaan haluaa kehittää hyvää yhteiskuntaa kaikille. Kokoomuslaisten ei tarvitse olla jokaisesta asiasta keskenään samaa mieltä ja mielipiteistä on mahdollista puhua avoimesti. Tämä on Kokoomuksen rikkaus ja voimavara.

Kuinka paljon ehdokkaat tekevät yhteistyötä? Vai olenko yksin omine murheineni?

Tämä on se paras asia: tätä ei todellakaan tehdä yksin. Me-henki on tiivis ja kannustamme toisiamme niin ylä- kuin alamäissä. Yhdessä kampanjointi on parasta. SoMessa, teltalla, kadulla tai Harry'sissä – jokaisella on oma tapansa.

Telttanäkyvyyttä ja muita tapahtumia organisoidaan yhdessä ja kokoomuksen yhteistä materiaalia on tarjolla. Koulutusta on saatavilla ja pyrimme myös löytämään uusille ehdokkaille tukihenkilöitä, joilla on aiempaa kokemusta kuntavaaleista. Aina löytyy joku, jolta kysyä.

On mahdollista ja kannattaa kampanjoida myös pienemmissä porukoissa. Jotkut tekevät kampanjaa yksin tai yhdessä oman vaalipäällikön kanssa. Jotkut tekevät pieniä kaveritiimejä ja kampanjoivat yhdessä. Tapoja on melkein yhtä monta kuin ehdokasta.

Käytössämme oleva vaalijärjestelmä perustuu ääntenlaskuun, jossa listan kokonaisäänimäärä ratkaisee paikkamäärän. Tärkeintä on ymmärtää, että kun kaveri saa äänen, sinäkin saat äänen. Jos kampitat kaveria, kaadut itsekin samalla. Ja kun kaikki listalla olevat tämän ymmärtävät, yhteistyötä syntyy ja lopputulos on sen mukainen.

Kuka minua äänestäisi? Tai mitä jos jään ilman ääniä?!

Vaikka tunnet tuhat ihmistä, et tule saamaan tuhatta ääntä. Tämä on fakta jo senkin vuoksi, että äänestysprosentti ei ole 100% ja vain osa tuttavistasi äänestää kokoomusta. Valitettavasti.

Tärkeintä olisi kerätä sitä omaa läheistä tukiryhmää. Eli niitä ihmisiä, jotka varmasti tulevat äänestämään sinua. Jos jokainen näistä ihmisistä sitoutuu kertomaan hyvää sinusta eteenpäin ystävilleen, niin näistä ihmisistä osa voi äänestää sinua suosituksien perusteella. Ei kannata unohtaa sukulaisia, työkavereita, futisharkkalaisia, naapureita,... Kerro siis että olet ehdolla ja miksi. Siitä se lähtee. Rinkiä voi lähteä laajentamaan miettimällä itselle sopivaa markkinointia.

Useilla on tuttavapiirissään monta sellaista ehdokasta, joiden hän haluaisi tulevan valituksi. Se yksi ääni on arvokas ja moni pohtii aina äänestyskoppiin asti, että ketä tulee äänestämään. Ei saa loukkaantua siitä, jos kuulet että joku tuttu ei sinua äänestänyt. Toivo kuitenkin, että hän äänesti kokoomusta.

Ja jos saat nolla ääntä, niin se tarkoittaa sitä että unohdit käydä äänestämässä :) Eli muista äänestää!

En tunne kunnan toimintaa, olenko uskottava ehdokas?

Jos voi lohduttaa, niin ei tälläkään hetkelläkään kaikki luottamustoimissa olevat henkilöt tunne koko organisaatiota syvällisesti. Sektoreita on paljon ja jokainen on erikoistunut niistä tiettyihin. Ja tämä on myös rikkaus – syvällistä asiantuntijuutta löytyy moneen paikkaan.

Nyt on vielä lähes vuosi vaaleihin ja on hyvää aikaa tutustua aihepiiriin. Seuraavan vuoden aikana on mahdollista osallistua kunnallisjärjestön järjestämään koulutuksiin, joiden aihepiirit liittyvät mm. siihen, mistä ja miten kunnassa päätetään ja mitkä ovat tulevaisuuden haasteet. Samalla tehdään syvällinen katsaus Jyväskylän kuntapolitiikkaan ja ajankohtaisiin teemoihin sektori sektorilta.

Koulutusta on saatavilla myös varsinaiseen kampanjointiin, kuten kampanjasuunnitelman laatimiseen, teemojen priorisointiin ja päätavoitteiden löytämiseen. Koulutuksissa käydään läpi, mitkä ovat minun vahvuudet ja heikkoudet ehdokkaana ja kartoitetaan kohderyhmä. Katsausta saa myös mainontaan, vaalirahoitukseen, budjettiin jne. Koulutuksia lähdetään räätälöimään ehdokkaiden toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Onko ehdokkuus kallista?

Ehdokkuus maksaa ja sen jokaisen ehdokkaan tulee sisäistää. Yhteisellä ehdokasmaksulla saa jo omat tietonsa lehtiin naamagallerioiden muodossa. Jokaisella on sen lisäksi mahdollisuus päättää itse, paljonko haluaa mainostaa ja missä medioissa. Mutta ilman mainostamista et näy ja ilman näkyvyyttä et saa ääniä.

Olethan tosissasi? Silloin mieti tarkkaan, paljonko olet valmis satsaamaan omaan näkyvyyteesi.

Jos nyt sanon, että haluan ehdokkaaksi – pääsenkö?

Nopeimmat pääsevät lähtökuoppiin nopeammin. Mutta pelkästään lupauksesi ei ole tae ehdokkuudesta. Olet ehdokasehdokas niin kauan, kunnes ehdokkuus varmistetaan kunnallisjärjestön yleisessä kokouksessa. Vaalipäällikkömme tulevat juttelemaan jokaisen ehdokkaan kanssa henkilökohtaisesti ja käymään tarkoin läpi ehdokaslomakkeen jokaisen kohdan. Haluamme varmistaa, että me molemmat ymmärrämme, mitä ehdokkuus merkitsee ja samalla varmistua siitä, että kenelläkään ei ole liian isoja tai pieniä odotuksia.

Arvelen, että puoliso / työkaveri / naapuri / ystävä voisi olla kiinnostunut...

Kysy suoraan puolisolta / työkaverilta / naapurilta / ystävältä, että kiinnostaako. Jos kiinnostaa, niin yhteyksiä minuun. Tulkaa vaikka yhdessä juttusille! Voit vaikka alkaa vaalipäälliköksi tälle ystävällesi.

Jos epäröit vielä itse, niin mieti vähän aikaa. Anna ajatuksen muhia ja palaa vaikka tähän viestiin parin viikon päästä uudelleen. Jos se puoliso / työkaveri / naapuri / ystävä epäröi, niin juttele hänen kanssaan uudemman kerran hieman myöhemmin. Ehkä hänelläkin on jo siinä vaiheessa ajatukset koossa ja vastaus voi olla eri kuin ensimmäisellä kerralla.

Kokoomus ei ole minun puolueeni. Voinko vielä jutella kanssasi, vaikka en voi äänestää sinua / kokoomuslaista? Tai no voisihan tuota lähteä ehdokkaaksi, mutta kun en asu Jyväskylässä.

Sitä suuremmalla syyllä: tule juttelemaan :-D Aktiivisia ihmisiä tarvitaan ja yksi tämän touhuamisen suola on juuri se, että voi puhua asioista vaikka niistä ei aina samaa mieltä olisikaan.

Ei-jyväskyläläiset: kertokaa, missä asutte. Voin kertoa sinulle keneen ottaa yhteyttä omassa kunnassasi. Kuntavaalit pidetään jokaisessa kunnassa samaan aikaan.

Miksi sinä tästä vaahtoat ;)

Koska olen Jyväskylän vaalipäällikkö ;) Ja muun muassa minun kauttani ehdokaslistoja kerätään vaaliorganisaation ruodittavaksi, joten kannattaa olla yhteyksissä. En ole yksin, vaaliorganisaatiossamme on todellinen asiantuntijakaarti; vaalipääliköitä, mesenaatteja, sparraajia, kummeja. Eli tukea löytyy!

Ja lopuksi: ota minuun yhteyksiä: Eeva-Kaisa.Rouhiainen@kokoomus.fi, puhelin 040 7783149 ja FB inboxiin saa laittaa viestiä. Tai nykäise hihasta kun nähdään. Sama miten otat yhteyttä. Kunhan otatat, etkä jää pyörittämään ajatusta vain päässäsi. Ja juttelemme ilman mitään ennakkositoumuksia. Voin kertoa joko itse enemmän tai ohjata juuri sinulle oikean vaalipäällikön juttusille.



Yours sincerely,
Eeva-Kaisa Rouhiainen
Kokoomuksen Jyväskylän kunnallisjärjestö ry, puheenjohtaja.
Kokoomuksen vaalipäällikkö Jyväskylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti