sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Tankki täynnä kohti syksyn haasteita

Kokoomuksen puoluekokous pidettiin yöttömässä yössä Rovaniemellä 15.-17.6. Ruoka riitti ja kokoomusperhe tankkasi toisistaan voimaa syksyn haasteisiin. Keskisuomalaisittain hienoa oli, että varapuheenjohtajaksi uudelleenvalittu Henna Virkkunen sai vahvan mandaatin jatkaa kuntauudistusta kuntakannanoton muodossa. Sydämelliset onnittelut Hennalle!

Aloitteiden käsittely on aina mielenkiintoinen osio puoluekokouksessa. Tällä kertaa 170 aloitteesta ehdittiin käsittelemään vain 104. Moni hyvä aloite jäi ilman niiden ansaitsemaa huomiota. Varsinkin nuorten aloitteet ovat rohkeita avauksia ja tyytyväisenä voi todeta, että muutama sai hyvän vastaanoton.

Puoluekokous hyväksyi aloitteen, jonka mukaan yhdistyvien kuntien työntekijöiden viiden vuoden irtisanomissuoja on purettava. Aloite oli tärkeä avaus, koska irtisanomissuoja on yksi kuntauudistuksen jarruttaja. Irtisanomissuoja ei tarkoita suojatyöpaikkaa, työtehtäviä voidaan vaihtaa. Mutta on epärealistista, että esimerkiksi keskijohdon paperinpyörittäjä siirretään tekemään hoitotyötä. Jokaiselle on löydettävä omaa osaamista vastaava työ ja valitettavasti helpointa muutostilanteessa on jatkaa entistä työtä miettimättä kokonaisuutta. Ongelmana on myös peräkkäisten kuntaliitosten irtisanomissuojan ketjuuntuminen. Kuntaliitoksia ei tehdä kertarysäyksellä, vaan se on prosessi. Kuntien tulee miettiä aikataulu ja toimenpiteet omista lähtökohdista.

Yhteisöveron poisto on yksi läpimenneistä aloitteista. Käytännössä aloite tarkoittaa yritysverotuksen muuttamista siten, että vain yrityksestä ulosotettua voittoa verotetaan. Jo puoluehallituksen esitys, että yhteisövero olisi poistettu portaittain oli hyvä signaali. Puoluekokous teki kuitenkin rohkeita linjauksia, joita toivon mukaan hallitus pystyy neuvottelupöydissä ajamaan eteenpäin.

Jyväskylän kokoomus ry teki puoluekokousaloitteen siitä, että sairaspoissaoloissa siirryttäisiin ns. Ruotsin malliin. Tätä aloitetta ei puoluekokous ehtinyt käsittelemään, vaan se siirtyi puoluevaltuuston kokoukseen. Aloite sai paikan päällä paljon positiivista palautetta ja sitä olisi puolustanut puhujakorokkeelta moni kokousedustaja eri viiteryhmistä. Harmi, ettei puoluekokous ehtinyt käsittelemään aloitetta ja olisi kuullut laajan kentän mielipiteen asiaan.

Kuntavaalit sähköistävät syksyn ja tekemistä riittää. Onneksi kokoomuslaisilla on tankit täynnä sinistä aatetta – tästä on hyvä jatkaa. Hyvää ja rentouttavaa kesää kaikille.


 Eeva-Kaisa Rouhiainen

Kirjoittaja on Jyväskylän kokoomus ry:n puheenjohtaja, kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja ja Keski-Suomen kokoomuksen hallituksen jäsen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti