torstai 28. huhtikuuta 2016

Jyväskylä on liikuntakaupunki

Tämä tuli väistämättä mieleeni tänään sauvakävelylenkillä kiertäessäni Jyväsjärveä. Oli nuorta ja vanhaa, pyöräilijöitä ja lenkkeilijöitä, perheitä ja yksin menijöitä, yksi sauvakävelijäkin. Ja kaikilla tuntui olevan hyvä mieli, hymyä riitti. Upea rantaraitti liikuttaa porukkaa runsaslukuisesti ympäri vuoden.

Oli kaupungilta aivan loistava juttu hyödyntää Jyväsjärvi talvellakin. Jyväsjärven retkiluisteluradalla oli liikkujia paikon mustanaan. Se on keskellä kaupunkia ja siten helposti kaikkien saavutettavissa. Latu- ja pyöräilyverkostomme ovat monipuolisia: on Laajavuoren laskettelukeskusta ja aivan kaupungin laidalla on Killerin ja Hutungin monipuoliset liikuntakeskukset.

Ja aivan kaupungin ytimessä on merkittävin liikuntakeskuksemme, Hippos.

Jyväskyläläiset ovat menestyneet monilla eri urheilun saroilla. Sitä on kertynyt niin uinnissa, hiihtolajeissa, aerobicissa, tanssissa, jalkapallossa, mäkihypyssä, pesäpallossa, jääkiekossa ja monessa muussa. Jyväskylä valittiin Suomen pyöräilykaupungiksi. Meillä on täällä yliopistomme ja Suomen ainoa liikuntatieteellinen tiedekunta sekä Liikunnan ja kansanterveyden edistämissäätiö (LIKES) ja Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskus (KIHU). Jyväskylä mielletään Suomen liikuntakaupungiksi, se on yksi vahvuuksistamme, josta on mielestäni pidettävä jatkossakin kiinni.

Hippoksen monitoimitalo valmistui 1979 ja on peruskorjauksen tarpeessa, kuten myös viereisen Hipposhallin kaksoisjäät. Kiinteistöjen akuutti korjaustarve on yli 24 M€ ja kaupungin vuosittaiset koko alueen ylläpitokustanteet 4-5 M€.

Kaupunki on tehnyt hyvän ja uraa uurtavan suunnitelman alueen kehittämisestä, nimeltä Hippos Master Plan. Ideana on, ettei kaikkia rakennetakaan enää julkisella rahoituksella, vaan otetaan myös yksityinen rahoitus merkittävällä osuudella mukaan. Ja kaupunki käyttää rahaa vain sen verran kun se kuitenkin joutuisi muutenkin korjausrakentamiseen ja vuosittain ylläpitämiseen käyttämään.

Alueelle tulee Suomen merkittävin liikuntakeskittymä, satoja uusia työpaikkoja, asuintaloja, parkkitalo, hotelli, kauppoja, kansainvälisesti ainutlaatuinen liikunnan ja hyvinvoinnin keskittymä, missä on liikuntatutkimuksen ja –koulutuksen, sekä kilpaurheilun huippuosaamista ja erinomaiset puitteet harrastajille ja huippu-urheilijoille. 
 
Toki suunnittelussa pitää ymmärtää se, että käyttäjien kustannukset on pysyttävä kohtuullisina. Yksityisten rahoittajien on pakko ottaa tämä huomioon, muuten koko konsepti ei toimi. Nyt näyttää siltä, että sijoittajat ja yksityinen raha ovat todella kiinnostuneet tästä noin 270 M€:n urheilun ja liikunnan huippukeskittymästä.

Merkittävää kaupungin kannalta on myös keskittymän kautta kasvava verotulojen määrä ja koko hankkeen työllistävä vaikutus.

Jyväskylä on aina ollut liikuntakaupunki, eiköhän pidetä se jatkossakin semmoisena, se on yksi merkittävistä vahvuuksistamme.

Juha Suonperä
Eversti evp
Valtuustoryhmän puheenjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti