maanantai 17. lokakuuta 2016

Hyvä, Suomi!

Ensi vuosi 2017 on Suomen suuri vuosi, Suomi täyttää 100 vuotta. Ajatelkaa, sata vuotta, se on merkittävä virstanpylväs. Vaikka tuntuu siltä, että olemme nuori valtio, kuulumme kuitenkin maailman valtioiden vanhimpaan kolmannekseen. Kiina lienee vanhin, ikää on yli 3500 vuotta. Viime vuosinakin on uusia valtiota syntynyt, suurin piirtein jopa noin 140 syntymämme jälkeen. Neuvostoliiton murenemisen takia niitä syntyi kuin sieniä sateella Eurooppaankin. Maailma muuttuu jatkuvasti, niin kuin se aina on tehnyt ja muutoksessa on pysyttävä mukana.

Valtiomme syntyi suomalaisten omasta tahdosta ja pitkäjänteisen työn seurauksena. Sen taustalla oli monisatavuotinen yhteiselämä Ruotsin kanssa ja satavuotinen elämä Venäjän autonomisena suuriruhtinaskuntana. Autonomian aikana valtiokoneistomme toiminta vakiintui ja olimme siten valmiita itsenäisyyteen kun se vihdoin koitti 6. joulukuuta 1917. Suomen kansa otti kohtalonsa omiin käsiin. Vuosisatainen vapaudenkaipuu toteutui ja Suomen astui muiden maiden kansojen rinnalle itsenäisenä kansakuntana.

Vaikeistakin ajoista huolimatta olemme pystyneet päättämään asioistamme yhdessä ja rakentaneet sadassa vuodessa pohjoismaisen demokraattisen hyvinvointivaltion, joka on yksi maailman parhaista valtioista. Newsweek sen takavuosina maailmalle julkistikin etusivullaan: “The best country in the world”. On aivan totta, että yhteiskuntamme kuuluu maailman kärkijoukkoon, onpa sitten kysymys taloudesta, kulttuurista, koulutuksesta, sosiaaliturvasta, ympäristönsuojelusta, puolustusvalmiudesta – melkeinpä mistä tahansa. Meillä suomalaisilla on oikeus vahvaan ja terveeseen kansalliseen itsetuntoon.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä. Sitä juhlitaan laajalla ja monipuolisella ohjelmalla ja sitä koordinoi Valtioneuvostossa toimiva Suomi 100 –hanke. Vuoden ohjelmasisältö tulee syventämään ymmärrystä koko itsenäisyyden ajasta, tarkastelee tämän päivän Suomea sekä etsii ja luo uutta. Satavuotias katsoo vuosisadan taaksepäin, seisoo tukevasti tässä ajassa ja tähystää pitkälle eteenpäin. Suomi on juhlan arvoinen, juhlikaamme yhdessä!

Seuraavana vuonna on sitten Ilmavoimiemme vuoro. Suomen sisällissodan aikana keväällä 1918 perustettiin Suomen tasavallan joukkojen eli valkoisten lentojoukot. Koneita saatiin lähinnä Ruotsista ja otettiin venäläisiltä. Marsalkka Mannerheim määräsi maaliskuun kuudennen päivän vuosipäiväksemme, kun kyseisenä päivänä ruotsalainen Thulin-kone laskeutui Vaasaan ja Mannerheim määräsi sen liitettäväksi Suomen valkoisen armeijan Ilmailutarhaan.

Ilmavoimamme on maailman vanhimpia, esimerkiksi Ison-Britannian Kuninkaalliset ilmavoimat perustettiin 1.4.1918 ja Ruotsin Lentoase vuonna 1925.

Lentoaseemme rooli oli tärkeä sotavuosina, sen kehitys oli voimakasta ja sen merkitys kokonaisuudessa alettiin pikkuhiljaa ymmärtämään. 1960-luvulta alkaen Ilmavoimien kehittämiseen ryhdyttiin satsaamaan, saatiin uutta konekalustoa, tutkia, johtamisjärjestelmiä. Lentoturvallisuuteen kiinnitettiin merkittävästi huomiota katastrofaalisen 70-luvun jälkeen. Nyt olemme siinäkin aivan maailman huippuluokkaa. Hornettien ja 2000-luvun taitteen jälkeisen voimakkaan kansainvälistymisen myötä ilma-aseemme on nyt parhaimmassa kunnossa mitä se on koskaan ollut.

Tänä päivänä Ilmavoimamme kuuluu maailman kärkiluokkaan. Pitäkäämme se semmoisena myös tulevaisuudessa. Se on merkittävä tae itsenäisyydellemme. Ja on mukava todeta, että Jyväskylä on Ilmavoimien pääkaupunki. Juhlitaan yhdessä.

Hyvä Suomi!

Juha Suonperä,
Eversti evp.
Kokoomuksen Jyväskylän valtuustoryhmän pj.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti