lauantai 11. helmikuuta 2012

Keskusta ja kuntauudistus

Keskusta aloitti maamme kuntakentän uudistuksen Vanhasen hallituksen kuntaministeri Hannes Mannisen johdolla jo vuonna 2005. Erikoista tuolloin oli se, että Keskusta halusi kesken hallituskauden , hallitusohjelmaan kirjaamatta, aloittaa kuntaremontti. Tuolloin remontti sai nimen PARAS-hanke. Auki kirjoitettuna se tarkoitti palvelujen järjestämisen ja kuntarajojen uudelleen järjestelyjä vastaamaan paremmin muuttunutta toimintaympäristöä.

Jo tuolloin Keskustan ollessa hallitusvastuussa tiedostettiin ja tunnustettiin vakava huoli kuntalaisten palvelujen turvaamisesta.

Keskusta hölmöili vaalirahoitusasioissaan hämärämiesten kanssa ja Vanhasen seikkailut parisuhdeasioissaan ajoivat Keskustan kannatuksen alamaihin. Perussuomalaiset saivat tuulta populistisiin purjeisiinsa Euro-kriisin levittyä Suomeen. Aiemmin Keskustan kannattajiin kuuluneet kansalaiset alkoivat tuulettaa Timo Soinin tarinoille. Keskustan puoluetoimistossa syntyi paniikki. Surkealle kannatuslukemille piti keksiä jokin pelastussuunnitelma. Puoluetoimistosta annettiin kesällä 2010 komento, että kaikki kuntaliitoshankkeet pitää pysäyttää ja muuttaa suunta koko PARAS-hankkeen edistämisessä. Tuolloin oli jo pitkälle viedyt neuvottelut mm. Viitasaari-Saarijärvi seutujen uuden kunnan synnyttämiseksi. Samoin uutta Lahden kaupunkia kasattiin selvitysmies Osmo Soininvaaran johdolla. Kemi-Tornion kaupunkien yhdistäminen ajettiin myös kiville.

Keskusta takertui jälleen kuntiin ja alkoi puhua kuntauudistusta vastaan. Samaa uudistusta, mikä se itse Mannisen johdolla oli käynnistänyt ilmiselvän tarpeen siivittämänä. Kansalaiset eivät tätä ole sulattaneet ja Keskustan kaksinaamainen touhuilu on ärsyttänyt ihmiset. 

Kepulaiset kuntajohtajat ovat pitäneet meteliä ja käynnistelleet kuntakapinaa, joka on jäänyt muutaman kunnanjohtajan onnettomaan esilläoloon julkisuudessa.

Keskusta on tarjonnut ns Kainuun mallia palvelujen järjestämiseksi. Samaa tarjoili myös Keskisuomalaisen päätoimittaja Pekka Mervola tämän päivän aviisissa. Kepulaiset omistajaisännät ovat varmaan sitä hänelle suositelleet. Kepulaiset eivät kerro sitä, että he samalla haluavat varmistaa kepu-enemmistön maakunnan kokoisessa kuntayhtymässä ja myös haluavat verotusoikeuden maakuntatasolle.

Järkevintä myös kepulaisten kannalta olisi se, että tunnustettaisiin vakava ikärakenteen kiihtyvä muutos ja myös se, että maailma ympärillä ei ole Maalaisliiton aikaisen politiikan mallilla. Totuuden tunnustaminen on ainut rehellinen tie Keskustan asettumisesta edes jotenkin Suomen kuntakartalle. Entiselle ykköspaikalle sillä ei kuitenkaan tule olemaan asiaa.


Pauli Partanen
Puheenjohtaja
Kokoomuksen Keski-Suomen piiri

Kirjoittaja on Jyväskylän kaupunginvaltuuston puheenjohtaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti