perjantai 6. maaliskuuta 2015

VASTAKKAINASETTELUN AIKA ON OHI

Vihreiden kansanedustajaehdokkaan Touko Aallon mielestä (Ksml 20.2.) soidensuojelun täydennysohjelma olisi romutettu. Väite ei pidä paikkaansa. Soidensuojelutyöryhmän työ etenee, ja tavoitteena on saada Suomen arvokkaat suot suojeluun.

Tavoite suoluonnon suojelusta on yhteinen. Keinot vain ovat erilaiset. Kokoomukselle tärkeää on, että suojelupäätöksiä tehtäessä maanomistajia kuullaan aidosti. Luonnonsuojelulain mukaisessa ohjelmassa vapaaehtoisuus on kyllä ensisijainen keino, mutta lopulta pakkokeinot otetaan käyttöön, jos maanomistaja ei muuten suostu suojeluun.

Metsiensuojeluohjelma METSO perustuu vapaaehtoisuuteen. Siitä on saatu hyviä kokemuksia. Se on lisännyt maanomistajien suojelumyönteisyyttä. Meillä ei ole enää varaa Natura-vuosien virheisiin. Suojelumyönteisyyttä on pikemminkin vahvistettava. Vastakkainasettelun aika olkoon ohi.

"Suojelumyönteisyyttä on pikemminkin vahvistettava. Vastakkainasettelun aika olkoon ohi."

Aalto kirjoittaa virheellisesti, että tällä kaudella olisi saatu sovittua 100 000 suohehtaarin suojelusta. Kuitenkin vihreän ympäristöministerin Ville Niinistön aikana soidensuojelun täydennysohjelman toteutus oli päätetty tehdä kahdessa osassa. Tällä kaudella olisi siis tehty päätös vain Etelä-Suomen soiden suojelusta. Kaikkiaan ohjelma ulottuu 10 vuoden päähän. Etelä-Suomen lähes sadan miljoonan euron kustannusarviosta vain muutamia miljoonia oli osoitettu tälle vuodelle. Se jo kertoo, että suojeluun olisi oikeasti saatu vasta murto-osa kaavailluista soista.

Jos nykyisen ympäristöministerin Sanni Grahn-Laasosen vihreä edeltäjä olisi kunnioittanut hallituksen yhdessä sopimia kirjauksia ja ottanut vapaaehtoiset keinot mukaan valmisteluun, soidensuojelussa oltaisiin varmasti pidemmällä. Nyt tehty noin 6 000 hehtaarin suojelupäätös valtionmaista on ensi askel kohti suurempaa tavoitetta. Päätöksellä suojeltiin erityisesti Etelä-Suomen arvokkaita soita, sillä Etelä-Suomessa on suurin tarve suojelulle.

Soidensuojelu etenee. Työryhmän työ jatkuu, paljon soita omistavien yritysten kanssa ovat neuvottelut käynnissä ja METSOn kautta saadaan arvokkaita puustoisia soita suojeluun.

"Kun puhutaan jopa 10 vuoden hankkeesta, uskon, että vapaaehtoisten keinojen mukaanotto ainoastaan lisää ohjelman onnistumisen edellytyksiä."

Kun puhutaan jopa 10 vuoden hankkeesta, uskon, että vapaaehtoisten keinojen mukaanotto ainoastaan lisää ohjelman onnistumisen edellytyksiä. Kokoomus haluaa suojella Suomen arvokkaat suot myös jälkipolville.




Marjo Pakka

FM, HTK
Eduskuntavaaliehdokas (kok.)









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti