keskiviikko 25. toukokuuta 2016

Kehittyvän kaupungin kehittyvä keskusta-alue


Lähestyvä kesä tuo mukanaan korkeakoulujen pääsykokeiden perässä kaupunkiin saapuvat hakijat. Moni näistä hakijoista on saattanut vierailla Jyväskylässä aiemmin, toisille visiitti on ensimmäinen ja kaupunki täysin vieras. Suuri osa näistä hakijoista päätyy opiskelemaan muille paikkakunnille, osa jää viettämään välivuotta ja onnekkaiden ryhmä saa hyväksymiskirjeen ja muuttaa asumaan tänne Suomen Ateenaan.

Kaupunkimme yli 137 000 asukkaasta peräti 45 000 on koululaisia ja opiskelijoita. Uusien opiskelijoiden lisäksi kaupunkimme on arvioitu kasvava viime vuodesta peräti 1 588 asukkaalla. Kaupunkimme on yksi maamme kasvukeskuksista ja nuorten ja opiskelijoiden osuus tästä on suuri.

Allekirjoittanut kuului vielä viisi vuotta sitten itse siihen joukkoon nuoria, jotka tulivat pienemmiltä paikkakunnilta suurempaan kasvavaan kaupunkiin etsimään töitä tai opiskelupaikkaa. Ensimmäinen kosketus Jyväskylään oli keskusta, jonne tein ystäväni kanssa päivävierailun. Omaan ummehtuneeseen ja pieneen kotipitäjään verrattuna kesäinen kävelykatu aktiivisine liike-elämineen oli houkutteleva. Jyväskylä ei näyttäytynyt Helsingin lailla suurkaupunkina kaikkine kiirehtivine ihmisineen, muttei hiljaa kuolevalta pikkukylältäkään. Jyväskylä vaikutti ihmisen kokoiselta kehittyvältä kaupungilta.

Keskusta on monille muillekin se ensimmäinen kosketus kaupunkiimme ja sen palveluihin. Sen lisäksi, että se palvelee myös kaupunkilaistemme tarpeita, keskusta-alueemme on myös tärkeä osa kaupungin imagoa ja houkuttelevuutta. Kun nuori ja opiskelija miettii, miksi hän muuttaisi tänne, näyttelee keskustamme viihtyvyys lähes yhtä tärkeää roolia kuin esimerkiksi kulkuyhteydet (jotka myös ovat maantieteellisen sijaintimme ansiosta kiitettävät).

Kävelykadun ”pidentäminen” aina seminaarimäelle asti kesän ajaksi kukkaistutuksilla sekä ratapihan hankkeen suunnittelu ja kaupunkibulevardi ovat osa tätä keskusta-alueemme kehittämistä. Paitsi että haluamme helpottaa myös kaupunkimme asukkaiden liikkuvuutta keskustan ja Lutakon välillä on sillä myös vaikutusta siihen kaupunkikuvaan, jonka ulkopaikkakuntalaisillemme välitämme.

Nuorissa on tulevaisuus ja jotta saamme sitoutettua opiskelemaan tai töiden perässä muuttavat nuoremme jatkamaan eloaan Jyväskylässä on myös kaupunkimme viihtyvyys oltava kohdillaan. Asuminen, palvelut, kaavoitus… Nämä kaikki huomioimalla voidaan vaikuttaa kaupunkikuvamme tulevaisuuteen positiivisesti. Toivottavasti keskustaamme kehitetään myös jatkossa ja Jyväskylä näyttäytyy nuorille modernina ja dynaamisena kaupunkina!



~Niilo Nissinen
Jyväskylän kokoomusopiskelijoiden varapuheenjohtaja
Jyväskylän Kokoomuksen kunnallisjärjestön työvaliokunnan jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti