lauantai 8. huhtikuuta 2017

Neuvola tulee säilyttää lähipalveluna

Neuvola tulee säilyttää lähipalveluna 


Nuorin poikamme täytti helmikuussa neljä vuotta ja oli aika varata käynti neuvolaan. Ajanvaraus sujui helposti nettiajanvarauksen kautta. Vapaita aikoja oli kuitenkin vähän valittavana ja jouduin ottamaan sen ainokaisen ajan, joka oli saatavilla helmikuussa. Seuraava vapaa aika olisi mennyt jo maalis-huhtikuun taitteeseen. Aika oli aamuaika, joten se katkaisi työpäiväni. Teen työtä perhepäivähoitajana ja päästäkseni neuvolaan oman lapseni kanssa on minun soviteltava aika kaikkien hoitolasten perheiden kanssa. Sovin hoitolasten vanhempien kanssa niin, että teemme kaikkien lasten kanssa retken Väkkärätielle neuvolaan. Retki sujui hyvin ja lasten mielestä oli mukavaa käydä leikkimässä neuvolan leluilla.


Nelivuotisneuvolakäyntiin kuuluu myös lääkärintarkastus. Tätä lääkärintarkastusta ei tehty samana päivänä kuin neuvolakäynti oli, vaan käynnin yhteydessä varasimme ajan lääkärintarkastusta varten. Saimme aamuajan ja taas sovittelin hoitolasten perheiden kanssa retkipäivää Väkkärätielle. Lääkärintarkastus kesti noin viisi minuuttia. Aika oli lasten mielestä aivan liian lyhyt leikeille neuvolan leluilla ja jäimmekin hetkeksi vielä leikkimään kun nelivuotias oli päässyt
lääkärintarkastuksesta pois.


Molemmat neuvolaretket onnistuivat hienosti ja yhteistyö hoitolasten perheiden kanssa sujui hyvin. Kaikilla ei kuitenkaan ole samanlainen tilanne vaan vaikeuksia aamu- ja päiväaikojen kanssa saattaa tulla. Näitä tilanteita voidaan helpottaa uusimalla varahoitojärjestelmää toimivammaksi perhepäivähoidossa.


Myös perheiden tilanteet vaihtelevat. Kotona olevien vanhempien on helpompi järjestää neuvolakäynnit mihin aikaan tahansa. Työssäkäyvät ja opiskelevat vanhemmat joutuvat sumplimaan lasten hoidon ja omien työaikojensa puitteissa neuvolakäyntien ajankohdat. Kaikista työpaikoista ei edes voi olla päiväaikaan poissa. Vaikka meidän neuvolakäyntimme sujuivat hyvin, jäin miettimään, että olisiko nämä kaksi käyntiä voitu yhdistää yhdeksi. Ensin nelivuotistarkistus ja sitten suoraan sen jälkeen lääkärintarkastus. Tämä ei olisi pidentänyt neuvolakäyntiä yhdellä kertaa paljonkaan, mutta olisimme voineet hoitaa molemmat yhtenä päivänä kahden päivän sijaan.


Julkinen keskustelu neuvoloiden ympärillä käy nyt vilkkaana. Otsikot julistavat tyypilliseen negatiiviseen sävyyn uhkakuvia neuvolapalveluiden valinnanvapauden toteuttamisesta ja sen myötä palveluiden heikentymisestä. Mielestäni tärkeintä on pitää huolta siitä, että neuvolapalvelut säilyvät jatkossakin lähipalveluna. Hyvä olisi jos neuvolaan voisi valita joskus myös iltapäiväajan töiden jälkeen. Valinnanvapauden lisääminen ei tarkoita palveluiden heikentymistä – päinvastoin, valinnanvapaus voisi helpottaa perheiden arkea. Meidän tapauksessamme olisi helpottanut kolmen perheen arkea.

Katja Isomöttönen 
Kaupunginvaltuutettu
Kaupunginhallituksen varajäsen
Kokoomuksen valtuustoryhmän 2.vpj

040 730 3406 katja.isomottonen@gmail.com www.katjaisomottonen.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti