maanantai 9. huhtikuuta 2012

Tarvitaanko politikkaa?

Mitä jos jokainen voisi tehdä ihan mitä itseään huvittaa ja jokainen päättäisi vain omista asioistaan? Kukaan ei miettisi miten lapsemme, vanhuksemme tai tiestömme hoidetaan. Olisiko se autuutta – toimisiko maailma? Asiaan perehtymätön voi ehkä ensin ajatella että hyvä, kukaan ei ”määräisi” mitä teen - vaan mihin se johtaisi? Elettäisi kuin pellossa… kirjaimellisesti.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa

Politiikkaa on kaikki yhteisen hyvän eteen tekeminen, muuallakin kuin puolueissa, kuten työpaikoilla työpaikan pelisäännöt ja perheissä perheen toimintatavat – jokainen tekee vuorollaan jotain yhteisen hyvän eteen ja välillä tehdään yhdessä. Päämääränä on yhteinen aika ja hyvä olo. Vaikeitakin asioita pitää pystyä käsittelemään keskustellen ja pohtien yhdessä.

Liian usein kuulen kuitenkin sanottavan, että politiikka on turhaa ja kommentteja siitä, miten missäkin puolueessa tanssitaan yhden pillin mukaan: miten joku on ”käskenyt” käyttäytyä, toimia ja ajatella. Ehei, niin se ei mene.

Oikeasti ne jotka puoluepolitiikasta hiukankin ovat perillä, tietävät ihmisten liittyvän yleensä siihen puolueeseen, jonka arvomaailma on lähinnä omaa arvomaailmaansa. Ei niin, että mennään johonkin puolueeseen ja aletaan ajatella ja puhua kuin muutkin. Ei.

Itse huomasin jokunen vuosi sitten, että jos haluan vaikuttaa pienyrittäjien aseman parantamiseen voimakkaammin, on paras tapa liittyä johonkin puolueeseen ja lähteä raivaamaan latua auki toisille yrittäjille – saada äänensä kuuluviin tehokkaammin. Niinpä kävin läpi käytännössä kaikkien puolueiden arvomaailmat ja löysin sieltä eniten omaa arvomaailmaani lähellä olevan.

Puolueeseen kuuluminen ei siis automaattisesti tarkoita sitä, että ollaan kaikesta muiden kanssa samaa mieltä. On aivan tavallista ja luvallista olla myös erimieltä isommista tai pienemmistäkin linjauksista, näin saadaan tarpeeksi syvä näkemys asioihin monelta kantilta. Yksilö liittyy porukkaan, löytääkseen toisia samalla lailla ajattelevia viedäkseen asioita eteenpäin – vaikuttaakseen!

Erilaisia mielipiteitä siis tarvitaan, olemmehan yksilöitä jotka ajattelemme kukin tavallamme ja fiksut ihmiset osaavatkin ottaa huomioon monenlaiset ideat ja ajatukset – myös paljon omasta kannasta risteävät - joita sitten yhdessä työstetään kristallinkirkkaiksi timanteiksi.

Itse en juurikaan käytä nimitystä poliitikko, koska minusta jokainen on tavallaan ja toiminnallaan jollain tavalla poliitikko, riippumatta siitä kuuluuko mihinkään puolueeseen, aatteeseen tai yhdistykseen.

Tehdään rohkeasti yhdessä parempi arki – me pystytään siihen!


Sanna Jylänki

Kirjoittaja on Jyväskylän Kokoomusnaiset ry:n puheenjohtaja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti