maanantai 27. elokuuta 2012

Nainen, lähde vaikuttamaan!

Naiset käyttävät kuntapalveluja miehiä enemmän. Kuitenkin kuntapäättäjien enemmistö on miehiä. Miksi näin?

Yksinkertaisesti siksi, että kunnallisvaaleissa ehdokkaana on enemmän miehiä. Kysyttäessä naisia mukaan luottamustyöhön saa usein vastauksen: "ei minulla ole aikaa, koska mies on matkatöissä / tai koska kuljetan muksuja joka päivä harrastuksiin / tai koska lapset ovat niin pieniä" jne.

Naiset kantavat edelleen päävastuun arjen pyörittämisessä nyky-Suomessa. Kuitenkin olisi hyvin tärkeää saada pienten lasten äitejä valtuustoon päätöksentekijöiksi. Miten tämä onnistuisi?

Yksi konkreettinen, käytössä oleva keino on se, että kunta korvaa lasten-hoitokustannukset. Valitettavasti vain verottaja katsoo nämä korvaukset verotettavaksi tuloksi. Tähän pitää saada muutos. Toinen hyvä vaihtoehto on se, että kunnan vuorohoitokoti ottaa esim. valtuuston kokouksen ajan hoitoon valtuutettujen lapsia.

Joskus meidän naisten on vaikea päästää irti lapsistamme. Kun äiti menee valtuuston kokoukseen ja isä jää kotiin vaihtamaan vaippoja ja laittamaan lapset nukkumaan, saa isä mainion mahdollisuuden näyttää, että hän pärjää vähintäänkin yhtä hyvin kuin äiti.

Ajattelen, että viime kädessä on kyse rohkeudesta muuttaa perinteisiä käytänteitä ja rooleja, siitä, että me uskallamme luottaa ja uskallamme ottaa uudenlaista vastuuta.


Pia Nyman

Kirjoittaja on Kokoomuksen Naisten liiton piirisihteeri ja kunnallisvaaliehdokas Jyväskylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti