maanantai 1. lokakuuta 2012

Ideoita Jyväskylän kehittämiseen OSA 2

Sateenvarjoon kirjoitettujen ideoiden purkaminen jatkuu. Nyt pohdin jyväskyläläisten ideoita julkisesta liikenteestä, sosiaali- ja terveyspalvelujen kehittämisestä erityisesti ikäihmisten ja yrittäjyyden näkökulmasta sekä ideasta rakentaa ruokaravintola satamaan.

Julkinen liikenne, sen kilpailutus, rahoitus ja hinnoitteluperusteet ovat asioita, joiden tulee olla kaupunkilaisille avoimia. Joukkoliikenteen tulee olla kohtuuhintaista ja kaikkien kaupunkilaisten käytettävissä – erityisesti ikäihmisten, opiskelijoiden ja muiden asukkaiden, joilla ei ole välttämättä lainkaan mahdollisuutta ajaa omalla autollaan. Muutoinkin mielestäni kaikkia kaupungin asukkaita tulee rohkaista voimakkain toimenpitein lisäämään joukkoliikenteen käyttöä.

Nykyään Jyväskylän paikallisliikenne ei houkuttele tarpeeksi ihmisiä kulkemaan linja-autoilla. Aikataulut ja paikallisvuorojen saavutettavuus ovat asioita, jotka kaipaavat kipeästi parannuksia. Joissakin tapauksissa pitkilläkin välimatkoilla matkustaja on kävellen nopeammin perillä kuin linja-autolla. Tähän pitää saada muutos!

Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat kautta valtakunnan suurimman muutoksen edessä seuraavien vuosikymmenien aikana. Väestön ikääntyessä voimakkaasti on selvää, että suurimmat palvelusatsaukset niin taloudellisesti kuin henkilöstönkin kannalta tulee osoittaa ikäihmisten palveluihin. Samaan aikaan ei voi unohtaa muitakaan palveluiden tarvitsijoita. Julkinen palvelujärjestelmä ei kestä tätä muutosta ilman yksityisten palvelutuottajien ja kolmannen sektorin toimijoiden apua.

Toinen huolestuttava ilmiö Jyväskylässä (ja monilla muillakin paikkakunnilla) on jatkuva sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksien kasvu. Kustannuksien kasvu ei itsessään ole huolestuttava ilmiö, mutta jo monena vuonna tapahtunut talousarvion ylittäminen miljoonilla ja kymmenillä miljoonilla euroilla on. Sosiaali- ja terveyspalvelut ovat puun ja kuoren välissä. Palveluhaaste voisi olla eräs konkreettinen toimi ja liikahdus parempaan suuntaan. Toivotaan, että palveluhaaste etenee Jyväskylässä ilman aiheen tarpeetonta politisointia. Kaupunkilaisten parasta siinä ajetaan.

Viimeisenä ideana kirjoitan monessa eri yhteydessä esiin tulleesta ravintola-ideasta satamaan. Monet kaupunkilaiset viittaavat usein Kuopion sataman ravintoloihin, joista esimerkkeinä muun muassa Wanha Satama  ja Albatrossi. Esimerkiksi on noussut myös Lahden satama.

Lutakossa sijaitsevassa satamassa meillä on Jyväskylässä viihtyisä kahvila jo olemassa. Kahvilan terassi on kauniina ja aurinkoisina päivinä täynnä jyväskyläläisten lisäksi myös matkailijoita niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Se on vain ja ainoastaan positiivinen asia – eikä vähiten Jyväskylän imagolle ja vetovoimalle.
Imago ja vetovoima ovat tärkeitä asioita uusien potentiaalisten asukkaiden ja työpaikkojen kannalta. Pitkällä aikavälillä uudet asukkaat ja työpaikat tarkoittavat lisää verotuloja ja enemmän hyvinvointia koko Jyvässeudulle. Matkailuakin tulee kehittää samalta viivalta kuin sosiaali- ja terveyspalveluja tai julkista liikennettä. Yksi osa matkailua ja kaupunkimarkkinointia on kehittää pitkällä aikavälillä jonkinlaista ravintolaratkaisua Jyväskylän satamaan.

Kaikkien kehitysideoiden osalta tulee kuitenkin muistaa taloudelliset realiteetit ja Jyväskylän kaupunginkin haasteet talouden tasapainottamisessa. Samaan aikaan pitää pystyä huolehtimaan kaupunkilaisten hyvinvoinnista tässä päivässä ja mahdollisimman ennaltaehkäisevästi, kun pitkällä aikavälillä on kannustettava yrityksiä investoimaan Jyväskylään, jotta saisimme lisää työpaikkoja ja lisää jaettavaa yhteisestä hyvästä. Vaikea yhtälö, joka vaatii meidän kaikkien kaupunkilaisten panosta.

Lisää ideoita tulemme keräämään sateenvarjoihin pitkin kampanjaa. Kiitän jo näistä loistavista ajatuksista teitä kaikkia! Tämä on kunnallispolitiikkaa parhaimmillaan – konkreettisia edistysaskeleita kohti parempaa elinympäristöä.


Olli Marjalaakso
www.ahkeruus.fi 

Kirjoittaja on kokoomuksen Jyväskylän kunnallisjärjestön varapuheenjohtaja ja kunnallisvaaliehdokas 2012.

1 kommentti:

  1. Hyviä näkökulmia Olli - ideoita ja jatkojalostusta yhdessä tarvitaankin.
    Pauliina

    VastaaPoista