torstai 25. lokakuuta 2012

Minäkin äänestän

Kyllä, kunnallisvaalien viralliseen äänestyspäivään on jäljellä enää kolme päivää. Ennakkoäänestys loppui kuluneella viikolla Tähän mennessä Jyväskylässä on äänioikeuttaan käyttänyt noin neljäsosa Suomen kuntalaisista.

Kysymys, jota olen saanut kuulle useaan otteeseen tavatessani ihmisiä kuuluu, miksi äänestäisin. Ihmisiltä, varsinkin nuorilta, kuulee myös, että ”Ei yksi ääni mitään auta” tai ”Ei mua ainakaan haittaa, jos jää äänestämättä.” Nuoret eivät myöskään usein tiedä, missä äänestävät.

Syy siihen, miksi Suomessa äänestetään on kansanvalta. Tällä pyritään siihen, että suomalaiset valtuuttavat henkilöt toimimaan puolestaan edustuksellisen demokratian kautta.

Yksikin ääni on merkityksellinen ja mahdollistaa muutoksen. Pekka Haavisto sai paljon nuoria äänestäjiä taakseen ja tämän saman innon pitäisi jatkua myös kuntavaaleissa. Jyväskylässä (niin kuin koko Suomessa) kaupunginvaltuustossa päätetään meitä kaikkia koskevista asioista. Siellä päätetään siitä, kuinka paljon kouluruokaan käytetään rahaa, saako kaupunkiin rakentaa lisää skeittiparkkeja tai graffitiseiniä ja niistä palveluista, jota meille tarjotaan. Näissä vaaleissa yhdellä äänellä todellakin on merkitystä ja sitä todella kannattaa käyttää.

Nuorilla on tärkeitä mielipiteitä ja arvokasta kokemustietoa käyttämistään palveluista. Nämä kokemukset eivät usein saa ansaitsemaansa huomiota. Tämä on asia, jonka edistämiseksi tulen tekemään töitä tulevaisuudessa.

Kuitenkin äänestäminen on jokaisen oikeus, vaikka itse koen sen velvollisuutena. Valittamalla et voi vaikuttaa, äänestämällä voit. Käytä siis ääntäsi viimeistään 28. lokakuuta ja anna se henkilölle, joka vie Jyväskylää haluamaasi suuntaan. Äänestä, niin minäkin teen tulevana sunnuntaina.


Santeri Lohi

Kirjoittaja on Suomen Nuorisovaltuustojen Liiton varapuheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas 2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti