torstai 25. lokakuuta 2012

Sote-palveluiden yksityistämisestä

Vaaliteltalla Kokoomuksen ehdokailta tullaan kysymään miksi haluatte yksityistää kaikki kunnan palvelut. Joillekin on muodostunut käsitys että Kokoomus haluaisi yksityistää koko kuntasektorin, mutta tästä ei ole kyse. Kokoomus ajaa sitä, että kunnat järjestävät, rahoittavat ja valvovat palveluita, joita voidaan tuottaa kunnan, yksityisen yritysten tai 3. sektorin (järjestöt ja säätiöt) toimesta. Näin annetaan valinnanmahdollisuuksia ja turvataan se, että palvelut ovat saatavilla ja ne ovat laadukkaita jatkossakin. Peruspalvelut halutaan pitää julkisina, joita yksityiset sopivissa määrin täydentävät.

Onhan parempi että annamme kunnille mahdollisuudet päättää itse emmekä sido heidän käsiään löytää paras ratkaisu eri tilanteisiin. Jos kunta on vakavarainen ja sillä on mahdollisuudet olla täysin itsenäinen palveluiden tarjonnassa, niin se on hyvä asia. On kuitenkin kuntia jotka tarvitsevat kipeästi apua yksityiseltä ja 3.sektorien puolelta. Joskus yksityisen toimijan palvelut voivat olla laadukkaampia ja kustannustehokkaampia, siksi kunnalle on annettava mahdollisuus päättää itse.

Lisäksi monilla on käsitys siitä, kun kunta antaa palvelun yksityiselle tai 3. sektorin toimijalle, niin se on lopullista eikä paluuta entiseen ole. Kunta kuitenkin valvoo palveluiden laatua ja tekee itsenäisesti päätökset ja ratkaisut niiden toteuttamisesta.

Veroparatiisista on tehty lyömäase sote-palveluiden yksityistämistä vastaan. Jos palveluista on vain 5% yksityistetty ja näistä ehkä pari prosenttia on kansainvälisiä toimijoita, joiden työntekijöiden verot pysyvät kuitenkin kunnassa. Puhutaan siis hyvin pienestä marginaalista, mikä osa yritysveroista on siirtynyt ulkomaille. Tällä lyömäaseella halutaan kuitenkin iskeä paikallisia yrittäjiä. Sote-palveluiden yksityistäminen pitäisi pilkkoa niin pieniin sektoreihin, että niihin pystyy vastaamaan myös pienet paikallisyritykset. Miksei Suomeen ole syntynyt kansainvälisiä sote-yrityksiä, jotka kilpailisivat yksityisistä markkinoista ulkomailla?

Esa Mutanen kirjoitti 15.10 KSML:n mielipidekirjoituksessa että veroparatiiseja on monenlaisia. Yksi sellainen on palvelusopimuksen solmiminen kunnan kanssa kilpailuttamatta. Emme voi sokeasti luottaa, että jos palvelu on kunnallistettu, niin silloin siinä ei voi olla mitään vikaa. Kaikille kunnan palveluille tulee tehdä palvelukuvaukset ja seurata onko tavoitteisiin päästy. Jos sama palvelu maksaa Kuokkalassa enemmän kuin Palokassa, täytyy selvittää mistä se johtuu. Joskus on järkevää kilpailuttaa palvelu, vaikka se lopulta toteutettaisiinkin kunnan puolesta.

Jyväskylän taloustilanne on niin vakava, että palveluiden tehostamista tarvitaan seuraavalla nelivuotiskaudella. Palvelukuvaukset ja niiden sisällöt tulee laatia huolellisesti, sekä pohtia millä tavalla saisimme aikaan säästöjä ja tehtyä palveluita kustannustehokkaalla tavalla laadusta tinkimättä.


Timo Kivinen
Kuntavaaliehdokas (Kok)
Kuokkalanpelto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti