perjantai 26. lokakuuta 2012

Kunnan työntekijä on oiva päättäjä


Yksipuolista on keskustelu siitä, voiko kunnan työntekijä olla päättäjänä kunnassa. Pörssiyhtiömaailmasta Jyväskylän kaupungin ja sittemmin Keski-Suomen sairaanhoitopiirin palvelukseen siirtyneenä ajattelen, että kunnan työntekijällä voi olla hurjan paljon annettavaa kotikuntansa päätöksentekoon.  Kysymys on lähinnä siitä, millä asenteella ja tavoitteella siellä aikoo toimia.

Kunnassa on hyvin monenlaisia osaajia. Moni heistä janoaa uudistuksia. Valitettavasti perinteinen johtamiskulttuuri vallitsee usein kunnallisissa työpaikoissa, eikä suuri osaajien joukko saa ääntään kuuluviin. Muistan mm. tapahtuman, jossa kaupungin kuljetussuunnittelijana sain tehtäväkseni uudistaa pahoin rönsyilleen sisäpostijärjestelmän. Eräs työkseen sitä työtä tehnyt totesi paljon puhuvasti, että vihdoin tämä asia laitetaan kuntoon. Ei ihme, sillä löysin 13 erillistä sisäpostijärjestelmää!

Mitä hyötyä siitä sitten voi olla, että on ollut Jyväskylän kaupungin palkollisena? Päättele itse:

a) Tiedän monia asioita, joita sisäpiirin ulkopuoliset eivät ole voineet tietää (esim. tiedän millaisella asenteella vaikkapa isoihin hankintoihin suhtaudutaan virkamieskunnassa.)

b) tunnen valtaosan virkamiesjohdosta. Voin lähestyä heitä asialla kuin asialla. Tunnen heidän johtamistapansa, nekin joilla valtaa käytetään kyseenalaisesti ja ne, joissa on aito pyrkimys hoitaa asiat fiksusti.

c) tunnen henkilökohtaisesti lukuisia ajattelevia rivityöntekijöitä, jotka haluaisivat uudistaa kunnan palveluja, mutta hierarkisessa systeemissä kanava puuttuu. Voin olla luonteva linkki kunta-ammattinaisten ja päätöksenteon välissä.

d) tunnen sisältäpäin monia palveluita, jotka ovat päätösten kohteena. Näistä merkittävimpänä erikoissairaanhoito, jossa kaupunkilaisten rahaa poltetaan kirkkaasti yli 100.000.000 euroa joka vuosi. Se on summa, joka vastaa suunnilleen kymmenen peräkkäisen vuoden jokaisen viikon lottovoittoja jokaisena valtuuston nelivuotiskauden viikkona.


Esa Mutanen
kuntavaalihedokas (kok.)
Jyväskylä

Kirjoittaja on julkisten palveluiden moniosaaja niin perheellisenä kuntapalveluiden käyttäjänä kuin niiden kilpailuttajana. Hän on toiminut mm. Jyväskylän kaupungin vs. hankintajohtajana ja kuljetussuunnittelijana, sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä hankintasuunnittelijana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti